App för elbilsladdning

Appar

Vilka appar behöver du för att ladda publikt?

Det är lite av en djungel att ladda elbil publikt, särskilt om du vill försäkra dig om att betala lägsta pris. Men hur många appar måste du ha egentligen? Jag ger dig mina rekommendationer och delar upp det i tre delar: appar för att identifiera var du ska ladda, appar för att betala din laddning och slutligen lite andra relaterade tips. 

Del 1: Planera din resa 

Jag föreslår att du laddar ned två appar (eller använder deras webbsidor):

Beroende på vilken typ av bil du kör får du varierande bra hjälp genom det inbyggda navigationssystemet att planera din resa och hitta laddstationer, men oavsett kompletterar dessa appar bilen. Du kommer klara dig utan att använda alla, men dels är de bra på lite olika saker och dels är det ibland tryggt med flera källor. Precis som att du kanske kollar flera vädertjänster inför en viktig utomhusaktivitet. 

ChargeFinder

ChargeFinder är en väldigt lättanvänd, informativ och pålitlig app när det gäller att hitta laddstationer och få information om dem. De visas som nålar på en karta med olika färger för olika laddeffekt och du kan välja att filtrera på många olika sätt, till exempel över en viss laddeffekt eller från ett visst laddnätverk. 

När du klickar på en nål får du också upp information om hastigheten, hur många laddpunkter som finns, om de just nu är upptagna (för de aktörer som tillgängliggör den informationen), och faktiskt även hur du kan betala. Tänk bara på att zooma in ordentligt, om det finns flera laddstationer nära varandra kan annars en nål dölja andra närliggande.  

Om du inte behöver bekymra dig över räckvidden på din resa utan bara vet att du kommer vilja ladda när du är framme räcker det med att klicka runt i ChargeFinder för att se vilka alternativ du har. 

ABRP/Elton

Om du däremot vill ha hjälp med att beräkna hur långt du kan köra innan du måste ladda, eller var du bäst laddar för att komma fram så snabbt som möjligt, så kan du även använda ABRP. Elton är ett norskt alternativ som använder ABRP:s tjänst för beräkningen, men Elton kan även användas för att betala laddning. 

Du kan lägga in information om vilken typ av bil du kör, vilken SoC (alltså State of Charge, bilens laddning i %) du kommer att ha vid avresan och vad du minst vill ha kvar i batteriet när du kommer fram. Du kommer då att få förslag på var du ska stanna på vägen och hur länge du ska stanna där. Det här kan du ju även göra i bilen, men med ABRP har du ofta lite större möjligheter att påverka. 

Några saker som kan påverka var du vill ladda:

  • Laddstationens effekt 
  • Priset (för just dig, se del 2)
  • Antalet laddpunkter (mindre risk för problem och kö om det finns många på samma ställe)
  • Närliggande matställen, lekplatser för barnen, rastplatser för hunden osv 
  • Intilliggande alternativa laddstationer (för plan B om det är fullt på den första)

Del 2: Betala din laddning

När du vet vilka operatörer som finns på den plats där det passar dig att ladda är det dags att fundera på hur du ska betala. Nya bilar kommer ofta med någon typ av rabatt hos olika samarbetspartners till biltillverkaren. Men många gånger är det genom en roamingtjänst, vilket kan göra att det är ett dyrare alternativ hos de operatörer där du inte har en avtalad rabatt. Om vi tar min Volvo som exempel så får jag genom deras samarbete med Plugsurfing bra rabatt på Ionity första året, men väljer jag att betala genom Plugsurfing någon annanstans är det ofta mycket dyrare än att använda operatörens egen app. ChargeFinder kom med en efterlängtad uppdatering i juli 2023, nu listas även priserna för de de möjliga betalningsalternativen för en viss laddstation. Tänk dock på att särskilda märkesrabatter du kan ha inte kommer att framgå där. 

Vilka appar du i övrigt behöver beror helt enkelt på vilka operatörer som finns just där du ska resa. Visst kan du välja att ladda ner alla tänkbara appar och lägga tid på att registrera konton och betalkort i dem alla för säkerhets skull, men jag rekommenderar att du lägger till fler efterhand som du får behov av dem. Det dyker också upp allt fler operatörer som erbjuder vanlig kortbetalning, även om det i vissa fall är dyrare än att använda deras egen app. 

Del 3: Ytterligare tips på vägen

Ionity

Det är ibland många som gärna vill ladda just hos Ionity. De har hög effekt (särskilt attraktivt för de få bilmodeller som stödjer 800V-teknik, som Kia EV6 och Hyundai Ioniq 5) men framför allt är det många som har rabatter just hos Ionity. Om du ska ladda på tider då många andra också vill det kan det därför vara smart att titta på andra alternativ. Du kan ju kika in i ChargeFinder lite då och då inför din resa för att få en bild av hur belastningen verkar se ut på den station där du tänkt ladda vid de tider du räknar med att passera.

Tesla Supercharger

Tesla har nu öppnat upp många, men inte alla, sina stationer för andra bilmärken. Du ser i ChargeFinder att de då står som ”Tesla Open for all”, se till att det är en sådan du planerat att ladda på om du inte kör Tesla. Hos Tesla måste du använda deras egen app för att ladda (den som bara heter ”Tesla”). Priserna varierar mellan platser och tider, det finns också två prislistor där du får det lägre priset (som alla Teslaägare får automatiskt) om du tecknar abonnemang vilket kan göras månadsvis.

Tänk dock på att vissa bilmodeller kan ha problem att ladda hos Tesla, även om de formellt är välkomna. Exempelvis kan Kia EV6/Hyundai Ioniq 5 få betydligt lägre effekt än de klarar då deras 800V-teknik inte riktigt matchar Teslas syn på hur hög laddeffekt ska uppnås (volt vs ampere). Det är, eller har åtminstone varit, problem för MG:s elbilar att kunna ladda alls. Det finns Facebookgrupper för alla tänkbara bilmodeller, det kan såklart finnas många skäl att söka upp en sådan men där kan du definitivt lära dig hur kompatibel din bil är med Teslas Superchargers. Observera också att de finns i två (just nu) versioner i Sverige, v2 och v3 som använder lite olika teknik och om din bilmodell har problem kan det gälla just en av typerna. 

Mer om hur det fungerar att ladda hos Tesla, och hur du parkerar schysst om du har laddporten någon annanstans än vänster bak, kan du lära dig i denna video av Peter Esse.

Betalkort

Tänk till när du väljer vilket betalkort du registrerar i olika appar. Om du t ex har kortet CarPay (Volvofinans) får du dubbel bonus på elbilsladdning hos många aktörer och du får bonuscheckar som du kan använda till laddning.

Många operatörer reserverar ett belopp när laddningen startar och ibland verkar de inte släppa på detta fullt så snabbt som de ska – det kan därför vara skönt att använda ett kreditkort om du har möjlighet till det.